5 innovaties voor een toekomstbestendig thuis.

Slimme thuisinnovaties – droom jij ook van een smart home, waarin je volautomatisch je koffie kan laten lopen bij het opstaan, terwijl je rolluiken zichzelf openen en je badkamerspiegel je informeert hoe lang je rit naar het werk zal duren? Met deze vijf kleine innovaties zet ook jij je eerste stappen om van je huis een smart home te maken.

Wat is een smart home?

Met de term ‘smart home’ wordt een woning bedoeld die voorzien is van verschillende slimme apparaten, met een internetverbinding (draadloos of met draad), waardoor ze in contact staan met andere apparaten binnen en buiten de woning. Deze apparaten, ook wel domotica genoemd, zijn meestal op verschillende manieren te bedienen: via een app, een afstandsbediening of met je stem.

De voordelen van een slim thuis

Slimme thuisgadgets kunnen je gemakkelijk gegevens over bijvoorbeeld beveiliging bieden, denk aan opgeslagen beveiligingscamera-feeds. Of informatie over energie – slimme meters en energiemonitors die jou (en je energieleverancier) vertellen hoeveel elektriciteit en gas je verbruikt. Je kan nog een stap verder gaan en routines en regels instellen in je slimme woning. Zo worden bepaalde acties uitgevoerd nadat ze zijn geactiveerd door handelingen zoals het huis binnenkomen of verlaten.

 

De 5 beste investeringen voor je smart home

  1. Slimme digitale speaker

Begin bij het begin: met een systeem zoals de Google Home Mini, de Amazon Echo of de Apple HomeKit kan je door middel van spraakbesturing alle apparaten die je nadien aanschaft, besturen. Met een eenvoudige instructie doe je het licht aan, sluit je de gordijnen, laat je je favoriete muziek spelen of zoek je de weersvoorspelling voor dit weekend op. Je kan via de speaker ook afspraken aan je agenda toevoegen, iets op het internet opzoeken of een opname van je digitale televisie plannen.

  1. Slimme lampen

Door je lichtinstallatie aan te sluiten op je smart home-systeem kan je niet enkel vanop je smartphone het licht in je woning bedienen, maar kan je ook slimme timers instellen. Verlaat je je huis ’s ochtends steeds rond 8 uur? Dan kan je automatisch vanaf 8u05 alle lampen in het huis uitschakelen. Mocht je dan toch nog ergens een lamp laten branden hebben, verbruik je niet nutteloos energie.

  1. Slimme thermostaat

Eén van de basisinvesteringen die je op een jaar tijd veel geld kan opbrengen, is een slimme thermostaat. Die volgt niet alleen je verbruik per uur – zo kan je goed kijken waar je grootste verliesposten zijn – maar is bovendien te bedienen op afstand. Zo zet je makkelijk de verwarming aan vanop je smartphone een halfuurtje voor je thuiskomt. Een zelflerende thermostaat analyseert ook jouw patronen en gewoontes en verfijnt zo de programmatie die jij initieel instelde.

  1. Slimme stekkers

Een verborgen verliespost in veel woningen is het zogenaamde ‘slapend verbruik’, de elektriciteit die wordt verbruikt door opladers van bijvoorbeeld smartphones, tablets of spelconsoles terwijl deze niet in gebruik zijn. Met een slimme stekker kan je, net zoals met slimme lampen, instellen wanneer deze actief moeten zijn. Zo zet je bijvoorbeeld tijdens je werkdag alle niet-essentiële stopcontacten uit, om weer actief te worden vanaf je thuiskomt. Een besparing van 5 tot 10% per jaar, afhankelijk van het aantal stekkers dat je gebruikt.

  1. Slimme (beveiligings)camera’s

Last but not least: een camerasysteem. Of je nu kiest voor enkel een camera aan de deurbel of een volledig binnen- en buitenshuis camerasysteem: slimme camera’s bieden verschillende voordelen. Zo houden ze hun beelden vaak enkele dagen of weken bij op een server: interessant als je slachtoffer wordt van een woninginbraak tijdens je vakantie bijvoorbeeld.

 

Slimme thuisinnovaties- Hoe slimmer het systeem, hoe meer mogelijkheden: zo kan je een automatisch bericht ontvangen op je smartphone als je binnenshuiscamera’s beweging vaststellen als je niet thuis bent. Je kijkt live mee – zit de kat van de buren weer binnen, of is er een inbreker te zien? – en kan meteen de politie verwittigen indien nodig. Een andere toepassing is om een slimme camera in te zetten als babyfoon: met een melding op je telefoon weet je meteen dat dochter- of zoonlief wakker geworden is.

Geprikkeld door de mogelijkheden van smart homes en slimme thuisinnovaties? Ga je binnenkort kopen of (ver)bouwen? Bekijk dan meteen wat de mogelijkheden zijn om van jouw nieuwe woonst een smart home te maken.