Waarom Spanje aantrekkelijk is voor Nederlanders en Belgen

Spanje, een land dat zeker niet vrij is van uitdagingen en problemen, trekt desondanks Nederlanders en Belgen aan om er te wonen of regelmatig vakantie te vieren. Laten we, ondanks de economische crisis en andere zorgen, de positieve kant belichten en kijken naar waarom Spanje zo’n aantrekkelijke bestemming is.

1. Het Weer

Nummer één op de lijst voor velen: het heerlijke, soms zelfs hete weer. Of je nu aan de Middellandse Zee, de Balearen of de Canarische Eilanden woont, het weer speelt een belangrijke rol. Met de meeste zonne-uren per jaar in Europa is het klimaat een groot pluspunt, zelfs als het in sommige delen behoorlijk koud kan zijn. Het mooie weer draagt bij aan het geluk en welzijn van de inwoners.

2. Hoogste Levensverwachting

Spanjaarden hebben een van de hoogste levensverwachtingen in Europa. Het mediterrane dieet, bestaande uit olijfolie, vis, groenten en vlees, draagt bij aan een gezondere levensstijl. Ouderen zijn vaak actiever en betrokken bij dagelijkse activiteiten. Hoewel er nadelen zijn, zoals verzorgingshuizen die niet vergelijkbaar zijn met die in Nederland of België, blijft de hoge levensverwachting een positief aspect.

3. Beste Land voor Kinderen en Moeders

Studies tonen aan dat Spanje het land is waar kinderen vaak het langst thuis blijven. Hoge werkloosheid en woningkosten zorgen ervoor dat kinderen tot ver in hun 30ste thuis wonen. Familiebanden zijn sterk, met soms drie of vier generaties onder hetzelfde dak.

4. Familiebanden

Spaanse families zijn hechter dan in veel andere landen. Regelmatige familiebijeenkomsten zijn gebruikelijk, wat de samenhang benadrukt. Zelfs als buitenlander vind je met een woning onder de zon al snel je plek in de uitgebreide familiekring.

5. Cultuur en Monumenten in Spanje

Met 44 UNESCO-monumenten of parken is Spanje het derde land ter wereld op de lijst van Werelderfgoedmonumenten. Elk van de autonome deelstaten biedt iets unieks, waardoor Spanje een paradijs is voor cultuur- en natuurliefhebbers.

6. Gastronomie

Het beste van Spanje gaat door de maag. Met vier van de tien beste restaurants in Europa en een overvloed aan Michelin-sterrenrestaurants biedt Spanje een culinair paradijs. Of je nu van paella, tapas, pintxos of visgerechten houdt, Spanje heeft voor ieder wat wils.

7. Mañana…

Hoewel “mañana” (morgen) nog steeds vaak wordt gezegd, is het opschuiven van zaken gelukkig aan het verminderen. Het relaxte leven staat bij Spanjaarden hoog in het vaandel, wat soms ten koste gaat van efficiëntie maar bijdraagt aan het genieten van elk moment.

Kortom, Spanje biedt meer dan alleen zon en stranden. Het is een land doordrenkt met cultuur, sterke familiebanden en een gastronomisch festijn. Overweeg de charmes van Spanje, waar het goede leven centraal staat.