Tips voor Een Comfortabel Thuis

Het aanpassen van een woning voor ouderen is een belangrijke stap om langer zelfstandig in het eigen huis te kunnen blijven wonen. Veel ouderen hechten waarde aan het behouden van hun vertrouwde omgeving. Met enkele doordachte aanpassingen kan een huis worden omgetoverd tot een veilige en comfortabele plek voor de oude dag. Hier zijn drie handige tips om een woning aan te passen voor ouderen:

1. Traplift Installatie:

Met het ouder worden of bij ziekte kan het gebruik van de trap een uitdaging worden. Een praktische oplossing is het overwegen van een traplift. Als er voldoende ruimte is, kan het zelfs een optie zijn om een extra slaapkamer op de begane grond te creëren. Als de slaapkamer boven moet blijven, biedt een traplift een veilige manier om zich te verplaatsen zonder de trap te hoeven betreden. Zorg ervoor dat de persoon nog wat mobiliteit heeft om zelfstandig in de traplift te kunnen plaatsnemen.

2. Badkamer Verbouwing: Douche en Toilet Aanpassingen:

Een andere belangrijke ruimte om aan te passen bij het ouder worden is de badkamer. Als het mogelijk is, overweeg dan om beneden een extra badkamer te installeren. Voor de meeste mensen is dit echter niet vanzelfsprekend, vooral als ze huren. Desondanks kunnen er aanpassingen in de bestaande badkamer worden gedaan. Inloopdouches worden vaak verkozen boven ligbaden vanwege het gemak en de veiligheid. Handgrepen in de badkamer en bij het toilet bieden extra ondersteuning bij het zitten en opstaan. Een verhoogde toiletzitting kan ook een nuttig hulpmiddel zijn voor degenen die moeite hebben met opstaan vanaf het toilet.

3. Domotica:

Met toenemende mobiliteitsproblemen bij ouderen is domotica een handig hulpmiddel geworden. Domotica stelt mensen in staat om verschillende functies in huis te beheren vanaf een afstandsbediening, smartphone of tablet, zonder zich te hoeven verplaatsen. Parlofoons met videofuncties, verlichting, gordijnen, rolluiken, verwarming, en meer kunnen allemaal worden bediend met één enkel apparaat. Zelfs schoonmaakklussen kunnen deels worden geautomatiseerd met behulp van robotstofzuigers, wat vooral handig is voor ouderen die niet in staat zijn om zelf te stofzuigen.

 

Het aanpassen van een woning voor ouderen vergt enige inspanning, maar het resultaat is een comfortabele en veilige leefomgeving. Mensen voelen zich nergens liever dan thuis, en met deze aanpassingen wordt het mogelijk om zelfstandig van het eigen huis te blijven genieten. Heb je nog meer vragen over woningaanpassingen of wil je weten wat Reform Costa del Sol nog meer voor jou kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op.

Lees ook: Woning Trends aan de Costa del Sol