Houd je hoofd koel met duurzame oplossingen voor thuis

Het is je vast niet ontgaan: de hittegolf is weer aangebroken in ons land. En voorlopig zijn we er nog niet vanaf. Het is in huis zweten, zweten en nog eens zweten. En met al dat thuiswerken, is dat geen fijne bijkomstigheid. Maar, daar weten wij wel raad mee! Denk je dat een airco in huis de beste oplossing is? Lees dan zeker deze blog waarin wij 10 tips met je delen ivm woning koel houden.

1. ISOLEER JE WONING

Is het bij jou thuis koud ondanks dat de verwarming vaak aanstaat? Denk er dan eens aan om je woning te isoleren. Daarmee verminder je de hoeveelheid warmte die naar buiten ontsnapt aanzienlijk. Hierdoor hoef je jouw verwarming minder lang aan te zetten. Maar ook blijft je huis in de zomer koeler door isolatie, waardoor de airco minder lang aan hoeft. Het grote voordeel is dat je minder energie verbruikt en dus minder geld kwijt bent. Daarnaast stijgt je woningwaarde door goede isolatie en krijg je een gunstiger energielabel.

2. WEK JE EIGEN STROOM OP MET ZONNEPANELEN

Elke dag komt de zon voor niets op. Overstappen op zonne-energie is dan ook een van de makkelijkste manieren om te verduurzamen. Door op je eigen dak zonnepanelen te plaatsen, wek je je eigen stroom op met behulp van de zon. De techniek is inmiddels zover dat je zelfs profiteert wanneer je dak niet optimaal in de zon ligt. Dit zorgt voor een maandelijkse daling van je energiekosten.

3. VERWARM JE HUIS MET EEN WARMTEPOMP

Niet iedereen zal bij duurzaamheid meteen denken aan het plaatsen van een warmtepomp. Niet iedereen heeft hier ook al eens van gehoord. Een warmtepomp onttrekt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en zet deze om in bruikbare warmte voor jouw woning. Daarnaast beschikken de meeste warmtepompen tegenwoordig over de mogelijkheid om je huis te verkoelen, zodat je het hele jaar door op je energierekening kunt besparen.

4. PLAATS EEN ZONNEBOILER

Met een zonneboiler kun je water op een duurzame manier verwarmen. Een speciale warmte-absorberende vloeistof verwarmt het water dat in een voorraadvat zit. Wanneer je warm water nodig hebt, kun je het voorverwarmde water gebruiken. Zo bespaar je flink op je energieverbruik. Vooral in de zomer zorgt een zonneboiler ervoor dat de zon bijna alle warme water verwarmt.

5. INSTALLEER EEN SLIMME THERMOSTAAT

Met een slimme thermostaat krijg je meer grip op je energieverbruik. Je kunt deze thermostaten namelijk vaak op afstand bedienen via een app op je telefoon. Ben je later thuis? Dan kun je er meteen via de app voor zorgen dat de verwarming ook later aangaat. Hierdoor ga je efficiënter om met je energie. De meeste slimme thermostaten zijn ook zelflerend. Zo leren ze jouw voorkeursinstellingen kennen en passen ze daar hun programma op aan.

Binnenkort meer tips!

Natuurlijk zijn er nog veel meer opties om je huis te verduurzamen. Wij schrijven hier binnenkort meer over. Houd deze blog dus in de gaten voor de beste tips! Woning koel houden!